Presvlačenje čamaca, jahti i brodova

Presvlačenje čamaca, jahti i brodova folijom je uobičajena praksa koja se koristi za zaštitu plovila od štetnih uticaja okoline, kao što su sunčeva svetlost, UV zračenje, so, prljavština, oksidacija, ogrebotine i drugi faktori koji mogu oštetiti površinu plovila.

Folije koje se koriste za presvlačenje plovila su obično izrađene od visokokvalitetnih materijal, koje su otporne na UV zračenje, vodu, morsku so i druge agresivne elemente.

Postupak presvlačenja čamaca, jahti i brodova folijom uključuje sledeće korake

Priprema plovila

Plovilo se mora temeljno očistiti kako bi se uklonili svi tragovi prljavštine i masnoće. Takođe je veoma važno da površina bude suva pre nego što se folija pre postavljanja.

Merenje i sečenje folije

Folija se meri i seče na odgovarajuće dimenzije kako bi se prilagodila obliku plovila.

Primena folije

Folija se pažljivo postavlja na površinu plovila. Prilikom primene, potrebno je izbegavati stvaranje bora ili mehurića vazduha ispod folije. U tu svrhu se često koriste posebni alati za ravnomerno pritiskanje i izbacivanje vazduha ispod folije.

Oblikovanje i sečenje

Nakon postavljanja folije, oblikuje se po konturama plovila. Višak folije seče se i uklanja kako bi se postigao čist i precizan završetak.

Presvlačenje folijom čamaca i jahti može pružiti brojne prednosti kao što su dugotrajna zaštita od oštećenja, lakše čišćenje, očuvanje boje i sjaja, kao i mogućnost personalizacije izgleda čamca, jahte ili broda.